Υλικά
1 κιλό μοσχαρίσια σπάλα σε μικρά κομμάτια
700γρ. σάλτσα ντομάτας Πορτοκαλλίδη
4κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή περασμένα στο μούλτι
2 σκ.σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κούπα κόκκινο κρασί ξηρό
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
½ κ.γ. μπαχάρι τριμμένο
½ κ.γ. κύμινο τριμμένο
1 ξύλο κανέλας
2 φύλλα δάφνης
1 κ.γ. ζάχαρη
Αλάτι και πιπέρι
Πόση ώρα
Εκτέλεση
- Στεγνώνουμε καλά το κρέας με χαρτί κουζίνας & προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα και σε δυνατή φωτιά προσθέτουμε το λάδι και όταν κάψει καλά, ρίχνουμε σε δόσεις το κρέας να πάρει έντονο χρώμα απ΄ ολες τις πλευρές. Αποσύρουμε το κρέας σε μπολ.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ψιλοκομμένο κρεμμύδι χαμηλώνοντας τη φωτιά, για 3-4 λεπτά ώστε να καραμελώσει.
- Προσθέτουμε το κρέας πίσω στην κατσαρόλα και ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί, και προσθέτετε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, μια κούπα ζεστό νερό αν χρειάζεται και αλάτι-πιπέρι. Φέρνουμε σε βρασμό και τοποθετούμε στο φούρνο σκεπάζοντας το σκεύος με καπάκι(ιδανικά μια γάστρα).
- Χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για 2-2 ½ ώρες να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να πήξει αρκετά.
- Σερβίρουμε με ρύζι πιλάφι ή ένα βελούδινο πουρέ πατάτας!
TIPS